Wskaźniki wydajności
Do soku wziąłem kilka ładnych buraczków z uprawy ekologicznej o masie 950 g. Po obraniu - i to bardzo ostrożnym, by nie zostawić plam nie do sprania - zostało mi 815 g warzywa . Na skutek obrania tracimy 14% masy. Niestety udało mi się tylko wycisnąć 370 g soku o objętości 340 ml (gęstość ok 1,09 g/ml).Tradycyjnie wyliczmy jak zachowuje się burak jako surowiec na sok:
- wydajność brutto wynosi 358 ml/kg (340ml/0,950kg), lub procentowo 35,8%,
- zapotrzebowanie brutto wyniosło 2,79 kg/l. (0,950kg/340ml), czyli potrzebujemy ponad dwa i pół kilo buraków na litr soku. Jak dotąd jest to najmniej wydajne warzywo i nawet przebiło marchewkę.
- wydajność netto wynosi 417 ml/kg (340ml/0,815kg), lub procentowo 41,7%,
- a zapotrzebowanie netto wyniosło 2,40 kg/l. (0,815kg/340ml).
Najpierw porządnie wyszorowałem bulwy z piasku w czasie 2m 30s. Obieranie także nie było szybkie i zajęło mi aż 6m 25s, znacznie więcej niż melon, na którego psioczyłem ostatnio. Po obraniu buraków szybko je opłukałem i pokroiłem w paski, co zabrało 2m 05s. Po tym wszystkim mogłem w końcu wycisnąć jarzynki i delektować się kapiącą posoką przez 3m 35s. Łącznie spędziłem nad sokiem: 14m 35s (875s). Procentowo kształtuje się to następująco: mycie - 17,1%, obieranie - 44%, krojenie - 14,3%, wyciskanie - 24,6%. Wskaźniki wyglądają bardzo nieciekawie:
- pracochłonność częściowa wyniosła 42m 53s / l (14m 35s/0,340l), czyli prawie trzy kwadranse są potrzebne do wyprodukowania litra soku.
- pracochłonność całkowita - łącznie z czasem potrzebnym na przygotowanie i czyszczenie maszyny otrzymujemy 52m 33s / l. Czyli jak znalazł na długie zimowe wieczory.
Wartości odżywcze
Wartości dotyczą 100 g warzywa. Źródło: Amerykańska baza składników odżywczych
- Kalorie - 43
- Białko - 1,61g
- Tłuszcz - 0,17g
- Węglowodany - 9,56g (z czego cukry to 6,76g)
- Betakaroten - 20 µg
- Witamina A - 2 µg
- Witamina B1 (tiamina) - 0,031 mg
- Witamina B2 (ryboflawina) - 0,04 mg
- Witamina B3 (witamina PP, niacyna) - 0,334 mg
- Witamina B5 (kwas pantotenowy) - 0,155 mg
- Witamina B6 - 0,067 mg
- Witamina C - 4,9 mg
- Witamina D - 0 mg
- Witamina E - 0,04 mg
- Witamina K - 0,2 µg
- Sód - 16 mg
- Potas - 325 mg
- Wapń - 16 mg
- Fosfor - 40 mg
- Magnez - 23 mg
- Żelazo - 0,8 mg
- Cynk - 0,35 mg
- Miedź - 0,075 mg
- Mangan - 0,329 mg
- Błonnik - 2,8 g
- Foliany (witamina B9, kwas foliowy) - 109 µg
Buraki mają bardzo dużo kwasu foliowego, trochę witaminy C oraz bogactwo pierwiastków śladowych takich, jak żelazo, magnez, wapń, sód, potas i kobalt. Ten ostatni jest szczególnie istotny, gdyż bez niego organizm nie może syntetyzować witaminy B12, która wraz z kwasem foliowym jest niezbędna w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi., co przeciwdziała anemii. Czerwony kolor buraków pochodzi od antocyjanów (barwników należących do polifenoli, czyli bardzo silnych przeciwutleniaczy), które czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki, wspomagając w ten sposób układ krwionośny.
Buraki mają silne działanie antynowotworowe - zawarte w nim polifenole neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed starzeniem się. Przypuszcza się, że znajdujące się w nim dwa rzadkie metale - rubid i ced - działają hamująco na rozwój komórek raka.
W składzie chemicznym buraków wykryto aminokwas - betainę. Przeciwdziała ona rozwojowi bakterii i wirusów, dlatego sok z buraków jest szczególnie polecany przy przeziębieniach, uporczywym kaszlu czy chrypce. Dzięki zawartości betaniny buraki są skuteczne na regulowanie funkcji wątroby i przewodów żółciowych oraz pracy woreczka żółciowego. Wspomagają prace nerek, wypłukując z organizmu toksyczny kwas moczowy, którego nadmiar może prowadzić do artretyzmu. Ze względu na zawartość błonnika buraki znakomicie regulują przemianę materii.
Sok buraczany jest wskazany dla kobiety w ciąży – pomoże bowiem zniwelować ewentualne niedobory tak potrzebnego w tym okresie kwasu foliowego, a także dla kobiet w czasie menopauzy – wartościowe składniki soku złagodzą jej przebieg.
Buraki przywracają równowagę w żołądku po zakwaszających go mięsiwach i słodyczach, są doskonałym środkiem na wszelkiego rodzaju zgagi. Stąd tradycyjne podaje się je do potraw z królika i dziczyzny. Ze względu na dużą ilość błonnika pokarmowego jest on idealnym środkiem regulującym pracę przewodu pokarmowego, gdyż zawarte w nim pektyny niszczą bakterie gnilne w przewodzie pokarmowym.
Zawarte w buraku mikroelementy rozpuszczają się w wodzie, więc lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. Bardziej wartościowe będą, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. Sok najlepiej pić rozcieńczonego ciepłą wodą lub innymi sokami, gdyż silne właściwości alkalizujące soku mogą spowodować nudności. Źródła: Poradnik zdrowie, Dbam o zdrowie,
Pijmy do dna!
Zgodnie z obietnicą i wynikem ankiety od dziś całość posta można przeczytać przez kanał RSS.
Niedługo udaję się na wakacje więc pewnie nastąpi dłuższa niż zwykle przerwa w nowych postach.
Super opracowanie!!!
OdpowiedzUsuńNaprawdę jesteś SOKOMANIAK.
Burak to ważne warzywo
i warto wiedzieć o jego wartościach.
Tutaj można znaleźć wszystko.
Wielkie dzięki!
Miłego odpoczynku w czasie wakacji
dla Ciebie i Rodzinki życzę!
Chyba buraki u Ciebie są mało soczyste, ja z Polskich wyciskam dużow więcej soku, ale też dodaję marchew i jabłko, samego nie piłam jeszcze ;-)
OdpowiedzUsuńMoże i buraki mniej soczyste ale to też zależy od sokowirówki. Moja jest niezła ale są dużo lepsze (no i bardzo drogie), które na pewno lepiej sobie poradzą.
OdpowiedzUsuńSam sok tylko spróbowałem małego łyka, potem zmieszałem z jabłkiem.
Witam
OdpowiedzUsuńzrobiłem eksperyment z burakami i z 40 letnia sokowirówką PREDOM. Jest to sokowirówka szybkoobrotowa 2 biegowa. Sok robiłem na 1 (wolniejszym )biegu.
1000g juz obranych buraków trafiło do tej wiekowej maszyny i oto wyniki:
700g soku i piany
650ml samego soku bez piany
piany niewiele ok 2cm
pozostałości suche w dotyku i trafiają sie jeszcze między nimi ok 1mm plasterki które nie uległy zmieleniu (błąd konstrukcyjny)
podsumowując
wydaje sie że sokowirówka szybkoobrotowa lepiej radzi sobie z wyciskaniem soku z tak twardego warzywa albo buraki moje były dużo bardziej soczyste - tu rozstrzygnęło by tylko zrobienie soku z tych samych buraków po połowie.
Blog ten zmotywował mnie do odszukania w piwnicy bohaterki tego badania ;)
70% wydajność jest dla mnie jak najbardziej zadowalająca.
postaram sie zamieścić też wyniki dla marchwi i jabłek.
pozdrawiam wszystkich
Kuba
Nurtuje mnie jedna czynność, czemu buraki przed obieraniem zalecacie szorowanie, mycie? Przecież po obraniu i tak są płukane.
Usuń@Kuba, No to rzeczywiście teraz zarumieniłem się jak burak ;) Niezły ten Predom. Fajnie że zmobilizowałeś się do sokowania.
OdpowiedzUsuńburaki są też naturalnym dopalaczem ...
OdpowiedzUsuńnie pamiętam dokładnej nazwy substancji którą zawierają .. ale efekt jest taki, że pozwalają na szybszą/lepszą przeminę kataboliczną w mitochondriach komórkowych i nie zużywają do tego tlenu ....
czyli po soku z buraków można np. zwiększyć wytrzymałość przy wysiłku np.
więcej przebiec, czy przepłynąć ... w stosunku do "normalnego" stanu
i to działa ...
bo sok z buraków często piję dzień przed i w dniu w którym pływam
i naprawdę poprawia wydolność organizmu
po za tym sok zawiera naturalne enzymy czyli "światełko życia" - naturalnych budowniczych
wspomagamy dzięki temu organizm we wszystkim i odciążamy trzustkę
same plusy
Anonimowy: słowo "dopalacze" ostatnio nabrało negatywnego wydźwięku. Mam nadzieję, że Jaśnie Nam Panujący nie wpadną na pomysł by zdelegalizować buraka za jego właściwości ;)
OdpowiedzUsuńtakie sokowirówki podgrzewają sok nie jest smaczny, ja wyciskam na korbe wyciskarką, bez piany na zimno, sto procent wartościowy.
OdpowiedzUsuńKochani,
OdpowiedzUsuńWARTO zakupić prawdziwą WYCISKARKĘ do owoców (ręczną) albo prasę do warzyw i owoców, która z naciskiem "2 ton" wyciska idealnie CAŁE warzywo (marchew, burak, ziemniak - czyli twarde, bulwiaste), ale również owoce miękkie jak i cytrusy, jabłka ze skórką, gniazdem nasiennym.
W sokowirówkach tak dokładnie nie wyciśniemy do suchej "jak wiór" pulpy, a po drugie w sokowirówkach wkładany owoc/warzywo/zioło/kiełki etc. po prostu siłą rzeczy zostają nieco podgrzane, a wystarczy tem. ok. 40 stopni Celsjusza i już naszych witaminek jest mniej o połowę NAWET - a warto zauważyć, że kupując zieleninę z jakiegokolwiek sklepu- osiedlowy warzywniak, straganu na bazarze, supermarketu, mamy w większości tych samych dostawców, a więc już żywność jest zatruta pestycydami itd., długo dojrzewa, albo czeka aż trafi "na stół" po zakupie, więc już mamy mniej witamin+ "dodatki pseudo pielęgnacyjne".
Można kupować w marketach, ale wybierajmy "najmniejsze zło", więc soczek (najlepiej z całą pulpą) rozcieńczony innym soczkiem albo wodą destylowaną to i mało i wiele dla naszego zdrowia.
Pozdrawiam
@Anonimowy: Jakiś link do takiej prasy/wyciskarki się znajdzie?
OdpowiedzUsuńWyciskarki wolnoobrotowe nie podgrzewają soku. 80 obr/min które osiąga mój matstone jest pewnie zbliżone do tego ile uzyskuje wyciskarka ręczna. Z tymże zamiast się męczyć potężny silnik robi pracę za nas.
Aczkolwiek w sytuacji mega kryzysu i/lub braku prądu ręczna wyciskarka wygrywa.
"Najpierw porządnie wyszorowałem bulwy z piasku w czasie 2m 30s. Obieranie także nie było szybkie i zajęło mi aż 6m 25s," To po to myłeś buraka, żeby go potem obrać? skrajny idiotyzm
OdpowiedzUsuń@Anonimowy: Dzięki za "konstruktywny" komentarz. Skrajny idiotyzm to pisanie takich komentarzy jak Twój.
OdpowiedzUsuńBurak był oblepiony piaskiem więc musiałem go umyć.
Sokomaniaku.
OdpowiedzUsuńAnonimowemu chodziło o to, że nie potrzebnie obierałeś.
albo niepotrzebnie obierałeś albo niepotrzebnie myłeś. Skoro tyle zeszło Ci z myciem to znaczy, że burak był czysty i mogłeś go wrzucić ze skórką. Jeśli był brudny to obrać i opłukać. Na pewno byłoby szybciej niż jak to określiłeś "porządne szorowanie". Człowieku, z robieniem głupiego soku zeszła Ci prawie godzina. Ja dla siebie ( przy czym jest sok sok z buraków i marchwi 50/50 ) sok robię jakieś 10 minut i to z myciem sokowirówki. A jak wrzucę do zmywarki to wyjdzie 7-8 minut. A wychodzą mi 2,5 szklanki, czyli jakieś pół litra.
OdpowiedzUsuń>albo niepotrzebnie obierałeś albo niepotrzebnie myłeś
UsuńWszystkie warzywa, które używam zawsze wcześniej dokładnie myję a potem dopiero obieram. Choćby dlatego, żeby się nie brudziły podczas obierania, np. ziemniaki.
Buraki często mają u nasady dużo piasku.
Chyba sok z buraków źle wpływa na kontakty międzyludzkie..... a tak dobrze było na początku - przed piciem ... soku. Hmm... może po zrobieniu długo stał i sfermentował ....
OdpowiedzUsuń@Anonimowy: Jak to źle wpływa? Ja piję (sok) i nie zauważyłem.
OdpowiedzUsuńWłaśnie myję młodziutkie buraczki na sok - wraz z łodygami i listkami. Oczywiście korzystam z wyciskarki (Omega 8006) a nie sokowirówki - tylko wtedy ma to sens.
OdpowiedzUsuńJednocześnie wycisnę sok z młodych marchewek, kilku kalarepek i garści natki pietruszki. Razem daje to przepyszną bombę witamin.
Mam to szczęście mieć dom z dużym eko-ogrodem i sadem, więc soczki to podstawa, cały sezon wprost z ogrodu.
Witamina B12 Nie jest w ogóle syntetyzowana w organizmie. Więc jest w tekście poważny błąd merytoryczny. Ta witamina jest gromadzona przez organizm i wyłącznie pochodzi z pożywienia. Asymiluje się w żołądku dzięki czynnikowi Castle'a.
OdpowiedzUsuń@Anonimowy: dziękuję za poprawkę. Jakaś sugestia co mam zmienić i czym to zastąpić?
OdpowiedzUsuńMam pytanie ile można przechowywać wyciśnięty sok z buraków w lodówce tak ,żeby nie stracił swoich właściwości???
OdpowiedzUsuń@Anonimowy: sok buraczany jak i każdy inny powinno się wypić jak najszybciej po wyciśnięciu. Potem to już równia pochyła dla witamin i minerałów. Oczywiście przechowywanie w lodówce spowalnia proces. Sam przechowuję sok czasem na drugi dzień, ale po 2 dniach może już się nie nadawać do picia bo sfermentuje.
OdpowiedzUsuńNo tak myślałem że lepiej długo nie trzymać soku w lodówce ale robienie soku na raz jest bardzo czasochłonne, robiąc na kilka dni jest wygodniej ale nie dla witamin jak widzę po odpowiedzi.
OdpowiedzUsuńOczywiście korzystam z wyciskarki (Omega 8006) a nie sokowirówki - tylko wtedy ma to sens.
OdpowiedzUsuń(The Omega 8006 "masticating-style" juice extractor is a low-speed unit).
Ale ta wyciskarka(Omega8006) to niskoobrotowa sokowirowka.
Cieszę się, że trafiłam na fachową stronę. Mam parę pytań związanych z tym sokiem, zostałam ostatnio poczęstowana szklanką (dość sporą) świeżowyciśniętego soku z buraków (z działki mojej rodziny, żadnych pestycydów itp.) soczek wypiłam dość szybko, zaraz po wyciśnięciu i reakcja mojego organizmu wprawiła mnie w osłupienie. Nie dość, że skończyło się wymiotami to jeszcze miałam wrażenie jakbym dostała gorączki i wypiła szatańsko mocną kawę. Nie sądziłam, że naturalny, zdrowy sok może wywołać takie skutki… Ale przyznam, że nie mam doświadczenia w piciu soków warzywnych, bo zawsze preferowałam owocowe. Zaintrygowana siadłam do internetu i doczytałam się, że soku ze świeżych buraków nie wolno pić bezpośrednio po wyciśnięciu, tylko powinien odstać od 30 min. do 2 godzin (w zależności od piszącego), jedni twierdza, że to dlatego, że zawiera jakiś enzym, który wywołuje nietolerancję pokarmową (na dłuższą metę trwałą!, ale nie piszą jaki to enzym), inni, że dlatego, że jest zbyt energetyczny, ale nie wyjaśniają co to znaczy. Jeszcze inni piszą, że należy go rozcieńczać, ale nie piszą dlaczego. Podobno do picia nierozcieńczonego soku trzeba się powoli przyzwyczajać. Cóż człowiek uczy się na własnych błędach, dobrą stroną mojej przygody jest to, że postanowiłam wprowadzić więcej buraków do jadłospisu - nie miałam pojęcia, że są takie zdrowe - a poza tym jakoś chciałabym próbować pić ten sok, skoro jest taki fenomenalny. Czy ktoś kto zna się na rzeczy mógłby mi wyjaśnić jak to jest z tym "odstawaniem" soku i enzymami oraz rozcienczaniem? Wolałabym sobie nie zaszkodzić i szczerze mówiąc nigdy więcej nie mam ochoty się tak czuć.. Na dodatek kolejnym nieprzyjemnym efektem wypicia tego soku było to, że gardło drapało mnie przez cały dzień jak przy porządnej anginie. Tak więc wszystkim początkującym amatorom tego soku zalecam ostrożność w eksperymentowaniu na sobie. :-)
OdpowiedzUsuń@Anoniomowy: Tak, do picia soków warzywnych w takich ilościach i koncentracji trzeba się trochę przyzwyczaić. Po drugie - ja osobiście nie piję samego soku z buraków - zbyt ziemisty smak. Wolę mieszanki z marchewką i/lub jabłkiem.
OdpowiedzUsuńDokładnie. Ja ok. rok czasu codziennie robiłem taki sok - czerwony burak + marchew. Trzy szklanki codziennie rano. W końcu zachciało mi się eksperymentować z zielonymi sokami i zniszczyłem sokowirówkę.
UsuńCzysty sok z buraka czerwonego też piłem, ale podrażniał gardło - lepszy jest z marchewką.
witam.to moj ulubiony sok ,mam wolnoobrotowa sokowirowke Princess,polecam ,oto jak ja pije sok z burakow :wrzucam umyte buraki,marchew jablko,i ogora kiszonego,zbieram pianke,po czym to wazne pije malymi lyczkami od 10 do 25 min(zalezy ile rano mam czasu)i koniecznie na czczo..warzywna kokaina:))))
OdpowiedzUsuńMam pytanie.
OdpowiedzUsuńCzy sok z buraków który pije od paru tygodni może powodować podrażnienie pęcherza??? Bo od jakiegoś czau mam problemy z pęcherzem.
@Anonimowy - nie jestem lekarzem, nie wiem :(
OdpowiedzUsuńsok nie podrażnia pęcherza tylko jest moczopędny, ponadto kto pisał o słabej wydajności buraków, używajcie świeżych a nie suszonych. Ja żłopię około 1 litra buractwa dziennie, dobrze smakuje z czosnkiem albo z marchewką, jabłkami.
OdpowiedzUsuńA JA pije kazdego wieczora szklanke wycisnietego soku z burakow bez dodatku innych warzyw lub owocow .....nie przeszkadza mi smak...pije to dla zdrowia a nie dla smaku....zyjemy w takich czasach ze wszystko jest tak zatrute ze gdyby okazalo sie ze odchody sa najzdrowsze to pewnie bym je zjadl :D wiec do smaku nie przykladam wagi...pozdrawiam! i proponuje do zdrowego stylu zycia dodac zastanowienie sie nad glebsza istota czlowieka....wprowadzic medytacje i sie wyciszyc...wtedy czlowiek balansuje na dobrych fundamentach ;)
OdpowiedzUsuńWitam , Sokomaniaku wiesz może jak ma się sprawa z sokami dostępnymi w sklepach , np. sok z buraków i jabłek , smakuje super , na opakowaniu napisane jest: skład - 70% soku z czerwonych buraków , 30% z soku jabłek zagęszczonego"
OdpowiedzUsuńdata przydatności do spożycia oscyluje w granicach 6 miesięcy , opakowanie jest ze szkła.. Czy taki sok ma jakiekolwiek wyżej opisywane wartości odżywcze ??
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam Piotr.
@Piotr.
OdpowiedzUsuńPewnie nie bardzo. Wyciśnij sam sok i wstaw do lodówki. Po 2 dniach zaczyna fermentować. Aż strach pomyśleć co się robi by wytrzymał 6 miesięcy.
mylę, że buraki gotowane w łupach na parze będą zdrowsze od pieczonych w ELEKTRYCZNYM piekarniku? proszę o odp
OdpowiedzUsuńpiszesz ze masz mało soku .a próbowałeś z burakiem podłużnym .podobno ma więcej soku
OdpowiedzUsuńNie nie próbowałem. Nie da się go kupić w Anglii ;)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńA nie wiecie może, czy można pić sok sfermentowany ? Tzn. zrobiłam 3 dni temu ze świeżych buraków + trochę marchwi i selera. I właśnie zaczął brodzić - tak się zastanawiam, czy ze 3 dni moge jeszcze pić bez konsekwencji i czy ma nadal zdrowotne właściwości...
Ja bym nie radził pić, jesli czuć fermentację lub robią się bąbelki. Szkoda, ale w takim wypadku sok bym wylał.
Usuńdzięki za odpowiedź. I chyba tak zrobię, choć wkurza mnie, że ten sok tak krótko wytrzymuje. Paracuję po 12 godz dziennie i tak co parę dni to robić, trochę mi nie na rękę,no ale nic, jutro może kupię świeże buraki i zrobię....
UsuńBetaina nigdy nie byla i nie bedzie aminokwasem... nie wprowadzaj prosze ludzi w błąd. Sok z buraka oczywiscie fantastyczna sprawa.
OdpowiedzUsuńSok z buraka może i fantastyczny, ale nie dla każdego jak to usiłują wmówić niektóre serwisy. Zrobiłem wczoraj w wyciskarce sok marchwiowo-buraczany w proporcji 3marchewki 1 burak. Od wypicia tego soku do dziś mam narastające
OdpowiedzUsuńpieczenie w całym przewodzie pokarmowym, żołądku, nosie, suchość i pieczenie w gardle oraz okresowo kłucia w jelitach. Wypiłem 1 szklankę małymi łykami w ciągu ok 15 minut. Nie wiem czy będę nawet w bardzo małych dawkach stosował buraka.
Dobrze, że tak jak ktoś wyżej (kto też miał problemy) nie wypiłem samego soku buraczanego.
Samą marchew piłem szklankami i nie było problemu. Teraz nie wiem czy próbować innych soków z warzyw, bo też mogą podrażniać. Poza tym nie wiem gdzie znajdę wiarygodne informacje odnośnie ilości/dawkowania soków warzywnych, bo w sieci jest masa sprzeczności. Czytałem gdzieś np. że sok z marchwi się pije w ilości 250ml na tydzień, bo obciąża wątrobę, czego efektem jest zżółcenie skóry i że niby to jest efekt niepożądany.
Zawsze myślałem, że właśnie pożądany. Sok z korzenia pietruszki ponoć tylko od 30-50ml na dzień. Gdzie znajdę wiarygodne źródło informacji???
Niestety jeśli chodzi o smak to jest on według mnie delikatnie mówiąc nie najlepszy.
OdpowiedzUsuńSok z Marchwi faktycznie nie jest wskazany jeśli chodzi o długie i regularne spożycie. 0,5-1 litra soku marchwiowego pitego codziennie przez 6-..miesięcy może spowodować ciężką niewydolność wątroby na skutek toksycznego działania nadmiaru karotenoidów w tym prowitaminą A która przekształca się w wit A w organizmie. Witamina ta działa korzystnie jednak jej nadmiar toksycznie. Pierwszy objaw uszkodzenia wątroby to żółtaczka-zażółcenie skóry i/lub gałek ocznych. Jeśli ten stan nie zaniepokoi osoby pijącej ,,soczek" i nadal będzie ona kontynuowała swój niecny proceder może skończyć w kolejce oczekujących do przeszczepu wątroby. Jeśli wcześniej się opamięta tj po kilku miesiącach czeka ją tylko operacja, wycięcie fragmentu wątroby i dieta 6-12 miesięcy z podawaniem leków na regenerację wątroby. Więc lepiej mieć umiar z sokiem z marchewki, max 0,5 szklanki dla ładnej pomarańczowej skórki ale z przerwami by nie gromadziła się nadmiernie wit A. Mała uwaga ponieważ wit A należy do grup witamin które rozpuszczają się w tłuszczach czyli A,D,E,K do soczku z marchewki lub owocowego z dodatkiem marchewki najlepiej dodać kilka kropel masła/oleju dla zwiększenia jej przyswajalności.
OdpowiedzUsuńSok z buraków-działa alkalizująco na kwas żołądkowy więc mówiąc w skrócie zobojętnia go i może spowodować wymioty i mdłości. Zawiera dużo azotanów, które powodują m.in rozszerzenie naczyń krwionośnych, co przekłada się na lepsze ukrwienie i podniesienie ogólnej wydolności, metabolizmu, przemiany materii. Zmniejsza ciśnienie i powoduje spadek pulsu. Stąd czasami po wypiciu powoduję nagły ucisk w okolicy serca-na skutek rozszerzenia naczyń krwionośnych-efekt podobny-oczywiście w mniejszym stopniu niż w przypadku połknięcia tabletki Viagry:) Gdy buraki w czasie wzrostu dostają zbyt dużo nawozów azotowych gromadzą azotany, które po spożyciu w postaci świeżego soku z buraka działają drażniąco na przewód pokarmowy, często powodując wypieki, rzadziej wysypkę, połknięcie witaminy C-kilku tabletek lub wymieszanie z sokiem owocowym-jabłkowym, pomarańczowym, itp-oczywiście świeżym neutralizuje skutki uboczne nadmiaru azotanów (używam tutaj ogólnie azotanów, ponieważ są również azotyny, ale to nie wykład chemii i ogólna wiedza wystarczy). Podobna rada jest do jedzenia wędlin, by zneutralizować negatywne skutki spożycia azotanów dodawanych do wędlin należy je popijać sokami owocowymi-świeżymi które zawierają wit C. Wit C w tabletkach może doprowadzić do przedawkowania, kamieni nerkowych, naturalna nigdy i działa skutecznie z pozostałymi związkami zawartymi w owocach/warzywach:) Jeśli ktoś ma jakieś pytania, proszę pisać, odpiszę w miarę możliwości:)
Ha ha ;-)))
UsuńBajkopisarzu anonimowy, sokiem z marchwi wyleczyłem kiedyś córkę z alergii pokarmowej. Pleciesz i tyle.
>Podobna rada jest do jedzenia wędlin, by zneutralizować negatywne skutki spożycia azotanów dodawanych do wędlin należy je popijać sokami owocowymi-świeżymi
;-))
by zneutralizować negatywne skutki spożycia azotanów dodawanych do wędlin należy je wyrzucić i po prostu przestać jeść śmierdzącą padlinę.
Kłucie w jelitach po soku z buraka.Hmmm betaina oraz pektyny zwiększają perystaltykę czyli ruchy jelita. Jeśli pojawia się kłucie tzn że zalegają tam złogi pokarmu, który nie jest wchłaniany przez organizm a rozkładany/fermentowany przez bakterie jelitowe. Np chipsy 2 lata, itp. więc zanim łykniesz soczek lepiej zjedz kilka razy buraczki. A i nie zdziwcie się gdy po kilku soczkach kał i czasami mocz stają się czerwone, to naturalne:)
OdpowiedzUsuńI ostatnie. Soczek z buraków działa ,,podobnie"-trochę naciągane słowo ale nie chce się wdawać w szczegóły jak kreatyna-jest świetny na siłowni-daje kopa i wydolność. A dzięki azotanom więcej krwi płynie do mięśni, szybciej jest usuwany i metabolizowany kwas mlekowy, mniejsze zużycie tlenu, z kreatyną (oczywiście w większych odstępach godzinowych spożycia soczku i kreatyny) działa jeszcze lepiej. Podwójne uderzenie w mitochondria:)
OdpowiedzUsuńczy ugotowane w wodzie i starte buraki maja taka sama wartosc lecznicza
OdpowiedzUsuńUżywam wyciskarki Angel II, niestety jest szalenie droga (jak dla mnie) i ma masę wad jak na taką cenę, jednak sok wyciskany przez nią - nie do podrobienia.
OdpowiedzUsuńZ mojej wiedzy na temat buraków wynika, że należy przyzwyczaić organizm do nich zaczynając od kilku łyżek i nie należy ich nadużywać, jeżeli nie leczysz jakiejś konkretnej choroby pod opieką osoby znającej się na rzeczy.
Najbardziej polecany w celach leczniczych sok to 1/3 marchwi, 1/3 buraka, 1/3 ogórka zielonego (zwykłe małe, z zaufanej uprawy).
Robię też soki bez marchewki, wielowarzywne z dodatkiem buraka, czosnku, pora, rewelacyjny jest jarmuż.
Soki generalnie po 3-4 godzinach przechowywania tracą większośc enzymów. Wiem, że to bolesne, ale nie ma sensu robienie soku na zapas...
Sok z buraka to genialna sprawa.
OdpowiedzUsuńA osoba z 10 lipca 2012, która pisze, że nadmiar witaminy c powoduje kamienie nerkowe jest w błędzie. Tylko jeżeli masz kamicę, to nadmiar tej witaminy może zaszkodzić. Ciekawe jest, że norma dla C to 60mg, a ja ładuję po 2000mg (czyli ponad 30xnorma) na dzień i nic mi nie jest. Linus Pauling ładował po 20g na dzień i dożył ponad 90 lat.
Tylko witamiana C pochodzenia syntetycznego może się przyczyniać do tworzenia kamieni nerkowych ale dawka by musiała być ogromna 10 - 18g hyba że osoba ma silnie zakwaszony organizm wtedy inne metabolity zakwaszają mocz a Wit. C tylko dobija . Syntetyczna Wit C bardzo słabo jest przyswajana przez organizm i eliminowana jest w 90% w ciągu 2 godzin od spożycia wit C. naturalnego pochodzenia jest przyswajana w prawie 100 % a czas eliminacji nieprzyswojonej części to około 8 godz.
UsuńPolecam zamiast Wit C. z apteki czerwoną paprykę 100g zawiera 144mg które przyswajamy prawie w 100%. 1 papryka ma około 250g czyli 6 krotność zapotrzebowania wg WHO. Z opracowań Pana Linusa wynika jednak że należało by spożywać około 2g naturalnej wit C. co dziennie.
hej sokomaniak !
OdpowiedzUsuńOstatnio zaopatrzylem sie w sokowirówke Kenwood za prawie 800zł... a teraz jak czytam niektore posty, to sie zastanawiam czy dobrze zainwestowalem swoje pieniadze, i czy nie warto bylo po prostu kupic wyciskarke a nie sokowirówke... Tzn sok jaki przyrzadzam w tym sprzecie jest bardzo dobry,ale sie zastanawiam teraz czy jest zdrowy i czy ma w sobie te wszystkie witaminy i mineraly z warzyw i owoców z ktorych przyrzadzam napoj, czy moze je traci poprzez mechaniczna obrobke itp ??
jakbys mogł to odpowiedz mi na maila: gzimski@wp.pl
ja mam sokowirówkę i wyciskarkę i to co reklamują że z wyciskarki wychodzi więcej soku to jest bzdura ponieważ pulpa składa się z grubych trocin w których jest jeszcze zawarty sok natomiast sokowirówka daje nam trociny w postaci miazgi a z tą utratą witamin poprzez nagrzanie w sokowirówce to też dla mnie bzdura ponieważ gotując kompoty czy warzywa na parze też musieli by być pozbawione całkowicie witamin co przekłada się na to że spożywamy posiłek bezwartościowy a przecież tak nie jest
UsuńNo cóż, wyciskarka nie podgrzewa soku tak jak sokowirówka. Ale sok z sokowirówki nadal jest zdrowy i zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Nie martwiłbym się tym za bardzo. Moża jak ta się zepsuje za parę lat to wtedy pomyśl o wyciskarce.
OdpowiedzUsuńNie dajmy sie zwariować. Nie ważne wyciskarka czy sokowirówka. I to i to troszeczkę podgrzewa sok. Tak przy wyciskaniu jak i ścieraniu energia jest zamieniana w ciepło, ale jest to tak niewielki przyrost, że nie ma to żadnego znaczenia dla właściwości soku. Najważniejsze to go pić. Wyciskać i pić, pić, pić. I znowu wyciskać. No i oczywiście się nie zniechęcać że trzeba to robić co drugi dzień. Ja wracam z pracy o 21, biorę się za soczek i o 21:30 mam to z głowy. Rano o 6:45 jadę do pracy. Nie narzekam na brak energii, na zmeczenie itp. Mam 55 lat. Sok z buraczków non-stop, od czasu do czasu z marchwi, z jabłka, albo innego owocu czy warzywka.
OdpowiedzUsuńDokładnie. Ja myślę, że z tym podgrzewaniem soku przez sokowirówkę to zwykły blef marketingowy - przez kilka lat robiłem sok niewielką sokowirówką Philipsa i nic takiego nie miało miejsca. Kiedy warzywa brałem z lodówki to po wyciśnięciu był zimny na tyle, że żona i córka dolewały niewielką ilość ciepłej wody, żeby nie był taki zimny. Jedni od drugich przepisują i powtarzają bajki...
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy ktoś obajśni mi:
1. Dlaczego należy odczekać min 1g zanim wypije się sok z buraków? (co jak piję szybciej?)
2. Dlaczego należy rozcienczać? (czy sok z jabłka/marchwi to też rozcienczenie)
3. Czy cukrzycy mogą pić soku z buraków? (spotkałem się z opinią że nie, jeżeli nie to dlaczego)
Prosze o odpowiedź osob znających konkrety. W necie jest pełno informacji z grubsza nie przydatnych. ktoś coś wie lae nie wie dlaczego i skąd.
Witam, mam pytanie, a mianowicie jak pasteryzować sok z buraków? :)
OdpowiedzUsuń@Anonimowy27 marca 2013 10:42
OdpowiedzUsuńJa piłem od razu po wyciśnięciu (odwirowaniu). jak pisałem wcześniej - sam sok z czerwonego buraka podrażniał mi gardło, więc najlepszą wersją było dodawanie marchewki. Moja mama piła sok z buraka i miała poziom cukru bezpieczny - a brała insulinę.
Burak, a zwłaszcza sok z niego często jest niedocenianym warzywem zwłaszcza w walce z nadciśnieniem.Do takiego soku można dodać sok z selera, ogórka i imbiru. Oprócz codziennej umiarkowanej diety (mniej mięsa, wędlin itp.) polecam pić soki, zwłaszcza warzywne oparte w głównej mierze na buraku. Jedynie osoby z niedociśnieniem powinny ograniczyć jego spożycie gdyż obniża ciśnienie. Na terapiasokami.pl piszą, że taki świeżo wyciśnięty sok z buraka powinien trochę odstać, bo jest zbyt energetyczny, zwłaszcza dla niektórych osób.
OdpowiedzUsuńSzacun wielki za te wyliczenia i profesjonalny artykuł
OdpowiedzUsuń"Buraki przywracają równowagę w żołądku po zakwaszających go mięsiwach i słodyczach" Mięso i słodycze zakwaszają organizm a nie żołądek.
OdpowiedzUsuńŻołądek aby dobrze trawił musi być kwaśny wtedy nie dopuścimy do zakwaszenia organizmu. Burak ma silne wlasciwosci alkaizujace organizm, sok z buraków najlepiej jest pić w sporych odstępach czasu od posiłków wtedy żołądek ma czas na przywrócenie sobie właściwego kwaśnego ph.