piątek, 23 lipca 2010

Sok z melona Cantaloupe

Czym jest "kantalupa"? To rodzaj melona o chropowatej, zielonkawej skórce i pomarańczowym miąższu. Nie wiem czy w Polsce się go dostanie ale w Anglii jest dosyć popularny. Dostępny jest właściwie przez cały rok w supermarkecie, zmienia się tylko metka kontynentu i kraju importera. Więcej można dowiedzieć się z Wikipedii. Tak na marginesie, kawałek melona widoczny na zdjęciu to nie Cantaloupe, bo tego w całości wycisnąłem. Miałem kawałek zwykłego melona, którego użyłem jako ładnego urozmaicenia tła.

Do soku wykorzystałem jednego dużego melona, który ważył 1,080 kg. Po obraniu i wypestkowaniu zostało mi 850 g owocu, z którego wycisnąłem 685 g soku o objętości 600 ml (gęstość ok 1,14 g/ml)

Wskaźniki wydajności
Podobnie jak z ananasem tak i melony kupuje się na sztuki.
  • wydajność brutto wynosi 556 ml/kg (600ml/1,080kg), lub procentowo 55,6%,
  • zapotrzebowanie brutto wyniosło 1,8 kg/l. (1,080kg/600ml), czyli potrzebujemy 1 2/3 melona na litr soku
  • wydajność netto wynosi 706 ml/kg (600ml/0,850kg), lub procentowo 70,6%,
  • a zapotrzebowanie netto wyniosło 1,42 kg/l. (0,850kg/600ml).
Wskaźniki pracochłonności
Obieranie to był prawdziwy koszmar, sok mi cieknął po rękach bo owoc był miękki a skórka twarda. Użerałem się z nim 5m 20s. Wcześniej jeszcze go wyszorowałem w 35s, co jest bardzo ważne bo skórka może zawierać pleśnie i bakterie Salmonelli. Następnie pokroiłem półksiężyce w wąskie paski, które zmieszczą się w wyciskarce, co zajęło 2m 12s. Wyciskanie poszło szybko i zajęło 1m 55s. Łącznie spędziłem nad sokiem: 10m 02s (602s). Procentowo wyglądało to tak: obieranie: 53,1%, mycie: 5,8%, krojenie: 22,0%, wyciskanie 19,1%.
  • pracochłonność częściowa wyniosła 16m 43s / l (10m 02s/0,600l), czyli sporo pracy
  • pracochłonność całkowita - sumujemy: 9m 40s (przygotowanie i mycie maszyny) + 10m 27s (zrobienie litra soku) i otrzymujemy 20m 07s / l.
Sok z melona jest bardzo słodki i dosyć pracochłonny w przygotowaniu. Z jednego melona otrzymamy ok. 600 ml soku, czyli dwie duże szklanki. Na pewno warto od czau do czasu spróbować.

Wartości odżywcze
Wartości dotyczą 100 g owocu. Źródło: Wikipedia i Amerykańska baza składników odżywczych
  • Kalorie - 34
  • Białko - 1,84g
  • Tłuszcz - 0,19g
  • Węglowodany - 8,2g (w tym cukry 7,86g)
  • Betakaroten - 6 µg
  • Witamina A - 169 µg
  • Witamina E - 0,05 mg
  • Witamina B1 - 0,041 mg
  • Witamina B2 - 0,19 mg
  • Witamina B3 - 0,734 mg
  • Witamina B5 - 0,105 mg
  • Witamina B6 - 0,072 mg
  • Witamina C - 36,7 mg
  • Witamina K - 2,5 µg
  • Sód - 16 mg
  • Potas - 267 mg
  • Wapń - 9 mg
  • Fosfor - 15 mg
  • Magnez - 12 mg
  • Żelazo - 0,21 mg
  • Cynk - 0,18 mg
  • Miedź - 0,041 mg
  • Mangan - 0,041 mg
  • Błonnik - 0,9 g
  • Kwas foliowy - 0 µg
Zastosowanie
Sok z melona jest bogatym źródłem witaminy C (61% dziennej dawki w 100g owocu) jak również witaminy A i betakarotenu (który organizm może przetworzyć na witaminę A). Obie te witaminy są silnymi antyoksydantami i chronią przed wolnymi rodnikami. Witamina A zapobiega degeneracji wzroku związanej ze starzeniem i zmniejsza ryzyko katarakty. Melon Cantaloupe wspiera działanie systemu immunologicznego, redukuje ryzyko chorób serca, wylewów i raka. Zawarte w nim witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego przyswojenia węglowodanów, regulują wytwarzanie energii i jej stopniowe uwalnianie. Źródło: World Healthiest Foods

Wyciskajmy co się da!

Ostatnie 2 dni do oddania głosu w ankiecie (po lewej)! Cieszę się, że liczba subskrybentów jest już liczbą dwucyfrową, mam już 10 stałych czytelników. Następny kamień milowy to liczba trzycyfrowa ;)

9 komentarzy:

  1. Ostatnio bardzo polubiłam kantalupę. Własciwie w tym roku dopiero. Próbowałam wczesniej, ale nie przypadła mi do gustu, ani smakiem, ani obieraniem. To też był dla mnie koszmar...tak jak u Ciebie to wyglądało.
    Teraz bardzo się z nią skumałam. Zawsze po kupieniu zostawiam ją na parę dni, żeby dojrzała... wtedy jest pyszna.

    A z krojeniem postępuje podobnie jak przy avocado. Kroję ją na pół (oczywiscie, masz rację musi być dobrze umyta), mam 2 połówki jak miseczki. Te miseczki czasem wykorzystuję do napełnienia owocami... tak dla naturalnej dekoracji. Już nie kroję na półksiężyce, robię nożem w srodku kratkę, ostrożnie, od brzegu do srodka, i jeszcze w kółko...małymi cięciami. Po tym łatwo nad miską miąż wychodzi i sok spływa. Używam na sok, lub w blenderze na koktail.
    Jak mam za dużo, to resztę do pojemniczka i do zamrażarki... będą na... powiedzmy "czarną godzinę".

    Dzięki za super informacje!
    Podobają mi się Twoje zdjęcia....i te postrzępione brzegi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapomniałam dodać, że wykrawam łyżką... miąż sam nie wychodzi.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. mega mistrzowski blog, od dwóch tygodni często odwiedzam stronę, bardzo proszę nie zarzucać projektu ! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. @pikolo: Staram się jak mogę ;) Choć właśnie zaczynam nową pracę więc z czasem będzie krucho. Ale dla takich komentarzy warto się zmobilizować, dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodałes "You might also like" - to jest super.
    Muszę spróbować u siebie, ale chyba nie będę umiała.

    Ciekawa jestem jaki będzie następny soczek?

    OdpowiedzUsuń
  6. @krystyna. No parę zmian na blogu jest. "you may also like" to proste. Kliknij na link pod obrazkami po prawej "LinkWithin". To nie jest widget bezpośrednio z bloggera tylko jakaś firma udostępnai go za darmo. Podajesz tylko adres bloga, email i potem konfigurujesz. Prościzna.

    Druga zmiana to zgodnie z ankietą od dziś w kanale RSS będą całe artykuły nie tylko skrót.

    A następny soczek to niespodzianka. Mogę tylko uchylić rąbka tajemnicy, że jest to czerwone warzywo i robi się z niego barszcz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aha! Dzięki... dzięki, będę próbować.

    Czuję, że to najważniejszy soczek, jesli chodzi o uzdrawiające działanie na problemy z krwią.
    Zobaczymy.

    Pozdrawiam Ciebie i Twoją Rodzinkę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! ... próba udana. Mam.
    Dzięki jeszcze raz.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale to właśnie w skórce melona jest najwięcej witamin i minerałów.
    Sok z melonów wyciskamy razem ze skórką miąższem i pestkami, w ten sposób właśnie dostarczamy najcenniejszych mikroelementów. Należy porządnie umyć a najlepiej wyciskać owoce z upraw ekologicznych. Zachęcam do szukania komleptnych informacji by jak najwłaściwiej korzystać z dobrodziejstw natury. Robię soki od wielu lat i znam ich leczniczą siłę. Powodzenia.

    OdpowiedzUsuń

Reklama

Spodobał Ci się wpis i chcesz być informowany o nowych postach? Zostań stałym czytelnikiem i dołącz do kanału RSS. Najprościej jest to zrobić używając czytnika RSS Dodaj do Google (trzeba mieć konto/email Google). Czym jest RSS wytłumaczy Ci Wikipedia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...