Nie łatwo w Anglii o dobre gruszki. Należy zapomnieć o soczystych polskich klapsach i spróbować znaleźć coś podobnego. Z reguły są to niezbyt zachęcające zielone owoce z twardą skórką. Ale ostatnio znalazłem lepszą odmianę, co widać na zdjęciu powyżej i postanowiłem przerobić kilka z nich na sok. Nazwy gatunku nie zapamiętałem.
Wydajność
Do soku wybrałem 5 gruszek o łącznej masie 1,027 kg. Nic nie musiałem obierać, owoce pokrojone kawałki dały 0,752 kg soku o objętości 720 ml (gęstość ok 1,04 g/ml).
Gruszka jest całkiem wydajnym owocem do produkcji soku:
- wydajność brutto i netto wynosi 701 ml/kg (720ml/1,027kg), lub procentowo 70,1%,
- zapotrzebowanie brutto i netto wyniosło 1,43 kg/l. (1,027kg/720ml),
Pracochłonność
Umycie i wyszorowanie gruszek zajęło 1m 10s. Nic nie trzeba było obierać ani wykrawać. Pokrojenie w podłużne paski zajęło 1m 30s a wyciśnięcie 2m 40s. Łącznie spędziłem nad sokiem: 5m 20s (320s). Procentowo wyglądało to tak: mycie : 21,9%, krojenie: 28,1%, wyciskanie 50,0%. Jak ładnie - wyciskanie równo połowę czasu. Wskaźniki wyglądają tak:
- pracochłonność częściowa wyniosła 7m 24s / l (5m 20s/0,720l) - to niewiele jednak minutę dłużej niż ostatnio sok z ananasa.
- pracochłonność całkowita - sumujemy: 9m 40s (przygotowanie i mycie maszyny obliczone wcześniej) + 5m 20s (zrobienie soku). Dzielimy przez objętość soku i mamy wynik 15m 00s / 0,720l = 20m 50s / l.
Wartości odżywcze
Dotyczą 100 g soku: Źródło: http://www.dieta.pl
- Kalorie - 47
- Białko - 0g
- Tłuszcz - 0g
- Węglowodany - 11,86g
- Betakaroten - 6 mcg
- Witaminy A - 0 mcg
- Witaminy E - 0,09 mg
- Witaminy B1 - 0,01 mg
- Witaminy B3 - 0,3 mg
- Witaminy B2 - 0,03 mg
- Witaminy B5 - 0 mcg
- Witaminy B6 - 0,01 mg
- Witaminy C - 33,8 mg
- Sód - 0 mg
- Potas - 130 mg
- Wapń - 12 mg
- Fosfor - 12 mg
- Magnez - 8 mg
- Żelazo - 0 mg
- Cynk - 0,08 mg
- Miedź - 0,07 mg
- Mangan - 0 mg
- Selen - 4 mcg
- Błonnik - 0,1 g
- Kwas foliowy - 4 mcg
Zastosowanie
Spożywanie soku z gruszek zaleca się przy zapaleniach dróg moczowych oraz w profilaktyce i leczeniu kamicy moczowej (z uwagi na specyficzny glikozyd – arbutynę). Ponadto, ma on właściwości przeciwgorączkowe. Hamuje biegunki, leczy drogi żółciowe, wzmacnia organizm po rekonwalescencji, przyspiesza gojenie się ran. Zaleca się go przy gorączce, nudnościach i wymiotach, a także przy zaparciach i niekorzystnych skutkach stosowania leków syntetycznych.
Gruszka to owoc o najwyższej zawartości lewulozy – naturalnego cukru o największej sile słodzącej, dlatego świeży sok gruszkowy szybko wyrównuje stężenie glukozy we krwi, dodając energii. Zawiera prowitaminy A (beta-karoten) oraz witaminy z grupy B, C, E i PP. Niewielka cierpkość soku z gruszek pochodzi z garbników, które sprzyjają wydalaniu z organizmu zbędnych i toksycznych substancji. Garbniki mają również właściwości przeciwwirusowe. Sok gruszkowy jest źródłem makroelementów niezbędnych dla naszego organizmu takich jak potas, fosfor, wapń i magnez. Należą do grupy niewielu owoców zawierających jod. Posiadają także inne mikroelementy: bor, molibden, kobalt. Źródło: http://24zdrowie.pl.
Na zdrowie!
PS. Zapraszam do wzięcia udziału w ankiecie na temat sposobu prezentacji postów w kanale RSS (po lewej stronie).
Wybacz ze nie pod temat gruszek ale zdecydowalem sie na zainwestowanie w wyciskarke i chcialem poznac Twoja opinie. Ktory model bys mi polecił (zakladajac budzet do 1400 PLN)
OdpowiedzUsuń@ZBR
OdpowiedzUsuńNa podobne pytanie odpowiedziałem tutaj: http://sokomaniak.blogspot.com/2010/04/moja-sokowirowka.html.
Nie posiadam mnóstwa sokowirówek czy wyciskarek by je porównać na podstawie własnego doświadczenia. Ale sporo się naczytałem na ich temat i wybrałem Samson'a bo jest trwały, wyciska super sok, ma mnóstwo innych funkcji, i współczynnik ceny do jakości jest bardzo dobry.
Na Allegro można ją kupić za ok 1000 zł więc zmieścisz się w budżecie.