Przepis
Składniki:
- 2 banany
- pół litra mleka
- podnieść wieko dzbanka
- wrzucić banany
- wlać mleko
- przykryć dzbanek pokrywką - WAŻNE
- zmiksować
- w przypadku pominięcia pkt 4 - umyć ściany, sufit i podłogę
Nie ma co się rozpisywać. Z banana soku się nie wyciśnie można zrobić tylko papkę lub koktajl. Tak więc wydajność netto wynosi 100%. Wydajność brutto trochę mniej bo odrzucamy skórkę.
Robienie koktajlu poszło tak szybko, że nie zdążyłem zmierzyć czasu. Obranie bananów - parę sekund, wlanie mleka parę sekund, miksowanie - może z pół minuty. Byłoby idealnie gdyby nie trzeba było myć dzbanka ale i tak robi się to znacznie szybciej niż mycie wyciskarki.
Wartości odżywcze
Wartości dotyczą 100 g owoców Źródło: Amerykańska baza składników odżywczych
- Kalorie - 89
- Woda - 74,91 g
- Białko - 1,09 g
- Tłuszcz - 0,33 g
- Węglowodany - 22,84 g (z czego cukry to 12,23 g)
- Błonnik - 2,6 g
- Betakaroten - 26 µg
- Witamina A - 3 µg (64 IU)
- Witamina B1 (tiamina) - 0,031 mg
- Witamina B2 (ryboflawina) - 0,073 mg
- Witamina B3 (witamina PP, niacyna) - 0,665 mg
- Witamina B5 (kwas pantotenowy) - 0,334 mg
- Witamina B6 - 0,367 mg
- Witamina C - 8,7 mg
- Witamina D - 0 mg
- Witamina E - 0,01 mg
- Witamina K - 0,5 µg
- Sód - 1 mg
- Potas - 358 mg
- Wapń - 5 mg
- Fosfor - 22 mg
- Magnez - 27 mg
- Żelazo - 0,26 mg
- Cynk - 0,15 mg
- Miedź - 0,078 mg
- Mangan - 0,270 mg
- Selen - 1 µg
- Fluor - 2,2 µg
- Foliany (witamina B9, kwas foliowy) - 20 µg
Banany są bogate w węglowodany, najpierw pod postacią skrobi, która w miarę dojrzewania owoców rozbija się na cukry takie jak fruktoza, glukoza i sacharoza. Zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witamin z grupy B, głównie witaminę B6 (28% dziennego zapotrzebowania) a także witaminę C. Gruba skórka bananów zapewnia im właściwą ochronę, dlatego też jedząc banany możemy być pewni tego, że witaminy nie ulegają zniszczeniu. Banan jest także bogaty w minerały. Potas (8% dziennego zapotrzebowania) reguluje ciśnienie krwi i gospodarkę wodną. Magnez i selen chronią przed chorobami serca.
Okazuje się, że nawet skórka jest jadalna. Można ją zjeść na surowo lub ugotować. Trzeba jednak pamiętać, by wcześniej dokładnie umyć owoc.
Banany to podróżnicy. Zrywa się je przed osiągnięciem dojrzałości gdy skórka jest jeszcze zielona. Transportuje się je do portu w chłodniach by powstrzymać wydzielaniem etylenu, naturalnego środka powodującego ich dojrzewanie. Dzięki temu można je przechowywać i transportować przez 3-4 tygodnie w temperaturze 13 °C. Aby nie popsuły się w transporcie banany spryskiwane są toksycznym środkiem grzybobójczym – tiobenzadolem. Po przybyciu na miejsce przeznaczenia banany trafiają do dojrzewalni - miejsca gdzie umieszczane są w temperaturze 17 °C i traktowane etylenem o niskim stężeniu. Gdy dojrzeją po kilku dniach rozwożone są do miejsca sprzedaży.
I jeszcze polecam zajrzeć na stronę The Impacts of Banana Plantation Development in Central America (po angielsku) by uświadomić sobie jaki wpływ na środowisko mają plantacje bananów i jak intensywnie są nawożone i pryskane. "Herbicides are used to keep the ground free of vegetation.". "Aerial applications of fungicides are done up to 50 times a year", "workers apply fungicides and disinfectants such as formaldehyde to the fruit to protect it during shipment." No ale chyba tak jest ze wszystkim ...
Gdy energii poziom zerowy zrób sobie koktajl bananowy!
Uwielbiam banany, nie wyobrażam sobie szejka bez nich. Tylko tak jak piszesz podajac linka: nie zawsze te banany są takie piękne i zdrowe jak sobie myślimy..
OdpowiedzUsuńCo do używania pokrywki - słuszna uwaga;-), bo nawet mi czesto się zdarza szejkować bez pokrywki!!
Pozdrawiam
Dzięki!!!
OdpowiedzUsuńSzczególnie pkt 4.
Chyba nikt jeszcze tak skrupulatnie nie podał przepisu.
witam.
OdpowiedzUsuńja wczoraj zrobiłam sobie taki koktajl ale po eksperymentowałam dodałam jeszcze cukier waniliowy pestki dyni i słonecznika , żurawinę oraz śliwki suszone, ale prawdę mówiąc lepszy jest z mlekiem , bananami i cukrem waniliowym.
pozdrawiam .
bananowe są de best, zwłaszcza w lato, z kefirem, jogurtem albo maślanką, yummy :)
OdpowiedzUsuńCo tak długo nic nie piszesz tutaj?
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wszystko jest ok u Ciebie.
Pozdrawiam i wszystkiego co jest Naj dla Ciebie
Ci życzę!
@Krystyna
OdpowiedzUsuńZ braku lepszych wymówek użyję tej: nie mam czasu ;) Dużo obowiązków zawodowo-rodzinnych.
Witam,
OdpowiedzUsuńTwój blog o kulinariach wygląda bardzo zachecająco i bardzo obiecująco, w związku z czym chcę Cię zaprosić na wiosenne spotkanie ze zdrowiem, proponowanym przez jednego z producentów nabiału. Spotkanie odbędzie się w formie śniadania prasowego w Warszawie.
Jeżeli będziesz zainteresowana i chcesz zaprezentować się mediom jako osoba propagujaca rozsądne kulinaria na swoim blogu - zapraszam do kontaktu, odpowiem na wszystkie pytania i wątpliwości!
Pozdrawiam:)
Jolanta Wierzbicka
Euro RSGC Sensors
email: jolanta.wierzbicka@eurorscg.pl
@Jolanta: Ach te nowoczesne reklamy społecznościowe ;)
OdpowiedzUsuńNie jestem zainteresowana an nawet zainteresowany - głównie dlatego, że nie mieszkam w Polsce. Jestem mężczyzną i choć to dziwne oni też myślą o zdrowiu.
Jak banany to tylko z maślanką :) o wiele lepsze niż z mlekiem ... ew można dodać trochę kiwi.
OdpowiedzUsuń@Marcin: kiwi nie bardzo nadaje się do nabiału (mleko, jogurt, czy maślanka) bo rozkłada białka. A poza tym "prawdziwych maślanek już nie ma".
OdpowiedzUsuńTo co sprzedaje się w sklepach to jakieś mieszanki maślanki, mleka, cukru zagęszczone skrobią. Prawdziwa maślanka to po prostu blada, wodnista ciecz pozostała z mleka po zrobieniu masła. I ta jest dobra i zdrowa.
@Sokomaniak: niszczysz moje ideały;) Mimo wszystko polecam spróbować bananów z "maślanką" ze względu na smak ... takie niezdrowe to to znowu nie jest, tylko trochę mniej zdrowe od Twojej propozycji ... mam nadzieję:D
OdpowiedzUsuńSokomaniaku! Tyyyle czasu już minęło, wiosna przyszła, prawdziwe owoce i warzywa się pojawiły.. a nowego wpisu nie widać :(
OdpowiedzUsuń@zuzel: u mnie w UK to nawet jak jest wiosna to i tak w marketach wiekszosc warzyw i owocow jest z importu ;) Ale to nie zmienia faktu ze ostatnio zaniedbalem tego bloga. Jakos nie mam czasu na eksperymenty w kuchni i pisanie.
OdpowiedzUsuńNie jadam i nie pijam niczego co zdrowe, zrobiłem teraz wyjątek właśnie dla opisanego powyżej szejka. Głównie ze względu na prostotę przyrządzenia i zaledwie 2 składniki:)
OdpowiedzUsuńBanan to jednak nie moje preferencje smakowe, czekam na jakąś inną propozycję.
Wyrazy szacunku za merytoryczną część opisu.
@GoldBlog: no cóż zawsze możesz wziąć jakikolwiek inny owoc, który lubisz, wrzucić do blendera, dodać mleka/maślanki/jogurtu, zrobić bzzzzzzzz i już masz pyszny deserek.
OdpowiedzUsuńJednak proponuję zacząć jeść i pić zdrowe rzeczy jak chcesz na starość korzystać ze zgromadzonych krugerandów. A nie zejść na jakieś choróbsko w wieku 45 lat ;) To nie takie trudne.
Świetne przepisy. Inspirujące. Dodaję do linków.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;-)
Zachęcony przez Twój blog zakupiłem sobie podobnego Matsone'a. Świetnie wyciska, tylko 2x zdarzyło mi się, że odkręcił mi się w miejscu gdzie przytrzymuje sitko. Też tak masz?
OdpowiedzUsuńAha, nie polecam soku z kiełków rzodkiewki - ostra siekiera nie do przełknięcia :D
@Anonimowy: mi się nigdy nie odkręciło nic.
OdpowiedzUsuńZ kiełków soku nie wyciskałem - szkoda, dobre są na surowo.
Ale mi smaka narobiłeś. Lece do sklepu :)
OdpowiedzUsuńwidze umarl tu troche temat :) tak sie sklada ze tez robie szejki bananowe i polecam troszke inna kompozycje
OdpowiedzUsuń-2 banany
-300ml mleka
-tak z 5 troskawek
-i okolo 100g lodow waniliowych
wiadomo proporcje tak jak komu pasuja. moim zdaniem bardzo smaczna mieszanka.
Witam,
OdpowiedzUsuńREWELACJA, uwielbiam banany! Robię sobie np. Ryż+biały ser+śmietana+banany!
Ten koktajl pyszny, uwielbiam taki smak ;)
Pozdrawiam
Łukasz
Witam
OdpowiedzUsuńostatnio zacząłem się interesować wyciskarkami itp. Z uwagi na to, że razem z żoną planujemy potomstwo postanowiliśmy zainwestować w coś zdrowego. na oku mamy ten model: http://www.eujuicers.pl/pl/katalog/sokowirowki-i-wyciskarki/dla-domu/wyciskarki-jednoslimakowe/omega-8004
czy wiesz coś na jego temat ? nigdzie nie mogę znaleźć bezpośredniego porównania z Twoim Matstone...
Wygląda ciekawie. Na wspomnianej stronie jest film o tej wyciskarce. Polecam tesz poszukac o niej jak najwięcej w sieci.
OdpowiedzUsuńDoskonały smak. Uwielbiam banany w każdym daniu
OdpowiedzUsuńMoja córcia uwielbia banany, często robimy z nich koktajl
OdpowiedzUsuńpyszna sprawa!
OdpowiedzUsuńStary, dobry sok - u mnie w rodzinie wszyscy uwielbiają, a można go zrobić nawet zwykłym Braun Multiquick(czy jakoś tak).
OdpowiedzUsuńboski blog! Jeszcze takiego nie spotkałam - o sokach.
OdpowiedzUsuńWidzisz jak wszyscy za Tobą tęsknią i za Twoim pięknym, sokowym blogiem. Faktycznie typowo sokowych blogów raczej nie ma.
OdpowiedzUsuńAle fakt rodzina zawsze najważniejsza, i praca również. Popieram.
Może kiedys złapiesz troszkę czasu... mam taką nadzieję.
Pozdrawiam Ciebie i Twoją rodzinkę.
Fakt brakuje czasu kompletnie. Rodzina i praca zabiera mi cały czas. Ale nadal go monitoruję i odpowiadam na komentarze.
OdpowiedzUsuńmniam <3
OdpowiedzUsuńTaki mało zdrowy ten koktajl. Mleko jest bardzo zdrowe ale tylko dla niemowląt i to tego samego gatunku co Matka dająca to mleko, czyli to co piją ludzie jest zdrowe ale dla cieląt :). A na poważnie poszukaj badań nad wpływem mleka na zdrowie człowieka. Naukowcy mówią zgodnie, ludzie nie powinni spożywać mleka. Po pierwsze kazeina jest bardzo trudna do strawienia i silnie obciąża żołądek i powoduje zakwaszenie organizmu i wypłukiwanie wapnia z kości (wapń z mleka jest ciężko przyswajalny i w rzeczywistości bilans wychodzi ujemny - jednym słowem pij mleko będziesz miał osteoporozę). Po drugie mleko zawiera dwucukier laktozę jak wiadomo laktoza składa się z galaktozy i glukozy, glukozę człowiek zużywa ale galaktozy nie potrafi wykorzystać i odkłada ją w różnych płynach ustrojowych np w stawach lub w oku, prawdopodobnie galaktoza jest przyczyną większości przypadków jaskry.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i smacznego :)
jest w tym sporo racji, ale ja bym nie popadał w paranoję. Przede wszystkim staram się unikać myślenia że co nie jest zdrowe, to jest złe. Trzeba tylko pamiętać, że powyżej 3 r.ż. już nie pijemy mleka dla jego niebotycznych wartości, tylko dla... smaku :) i śladowych ilości wartości. Czy każdy powinien je pić to inne sprawa, i sądzę że zależna od szybkości przemiany materii w danym organizmie. Ja mym super szybką przemianę, i ani mleko ani inne tzw. ciężkostrawne produkty mi nie wadzą, ale jak ktoś ma z tym problem, to i mleko powinien sobie wpisać na index żarcia zakazanego ;)
UsuńNatomiast zastanawia mnie z czego wynika teoria o tym, że tylko w ramach tego samego gatunku kazeina jest zdrowa... o to miałoby wynikać? Jest jakiś dodatkowy "kod" zawarty w tych związkach w zależności od jakiego gatunku pochodzi? No bo patrzę na to tak, weźmy 10 różnych gatunków owoców, i możemy porównać ile w danym owocu jesty procent dajmy na to wit. C ale czy jak już ją wyodrębnimy to ona się jakoś rózni, czy jest tą samą witaminą skąd by jej nie brać? i czy tak samo nie jest z białkami, gdy już mowa o konkretnym białku, które ma konkretną budowę i zawartość konkretnych pierwiastków. I czy to będzie kazeina z krowy, kozy, czy za przeproszeniem kobiety, czy nie pozostanie tym samym związkiem?
Bo jak bym zaczął się doszukiwać tego czy są jakieś sekretne kody "dopasowań wewnątrzgatunkowych" poprzyczepiany do związków chemicznych w przytodzie, to mogłoby się skończyć na rozmyślaniu czy białko zawarte w mięsie, nie jest najlepsze gdy pochodzi od tego samego gatunku... ;P
Sokomaniaku, ja byłam pewna, że użyłes mleka roslinnego. Już miałam pisać Rafałowi, że nie przeczytał dokładnie. Okazuje się, że ja nie dokładnie przeczytałam.
OdpowiedzUsuńAle nic...
przyszłam Ci złożyć życzenia i oczywiscie Twojej Rodzince.
Życzę Ci z serca aby 2013 rok był dla Ciebie i Twojej Rodziny
czasem miłosci, jednosci, radosci i pokoju.
krystyna
. ¸,. • '¨ `•. (-. -). •' ¨` •., ¸
¨ `• - - • - ¨ (") (" ˚ ° ~ .. ~. ° • ˚ •. ° ☆ ˚ . • ˚. ° ~. ☆ ˚ °. ~ ° . ˚ ˚. ~ * ★ ★ * MERRY. ☆ ~ ☆ *. CHRISTMAS. *. * ˚ .. AND A HAPPY ˚ * .. ° ☆ ~ ˚ ★ NEW YEAR ★ •. ° ☆ * ˚. ˚ ~ **. ˚. ° ˚ * ° ~ ~ * ~ . ° ~. ☆ ˚ ~ ˚. ~ • ˚ •. ° ☆ ˚
dzięki
UsuńRzeczowo i z humorem, podoba mi się!
OdpowiedzUsuńI smakuje bardzo mojej Mamie ta proporcja, choć ja jednak pozostaję zwolennikiem gęstszej wersji, i na 2 banany daje 200ml mleka.
Przy okazji tego przepisu przypomniało mi się jak Babcia mieliła kawę a takim starym młynku, starym, choć już elektrycznym, ale trzeba było wieczko od góry ręką przyciskać i dopiero włączać, a ja jako szkrab chciałem babci pomóc i jak odwroócił się od młynka to wcisnąłem magiczny przycisk, po czym biały sufit nabrał fantazyjnych, plamistych wzorów kawowych :)
uwielbiam soki, koktajle i zupki :)
OdpowiedzUsuńA banany kocham w szczególność
zapraszam do mnie na koktajl bananowo-borówkowy z migdałami http://coffeebreakforkate.wordpress.com/2013/02/09/ :)
Banany mają też stosunkowo wysoki IG, czyli nie tyle sycą, co wręcz przeciwnie, po jakimś czasie pojawia się ssanie w żoładku z powodu wzrostu poziomu glukozy:) Ja banany dodaję do koktajlu/eliksiru oczyszczającego dr Bardadyna (pól banana, jabłoko, sok z pomarańczy, pestki słonecznika, sezam i dwie suszone śliwki), piję o 18 na kolację i nie chce mi się jeść do śniadania:) Pyyycha, tyle, że to niezupełnie koktajl, bo jem go łyżką:D
OdpowiedzUsuńDla mnie wszystko co ma banany jest pyszne. Po prostu uwielbiam ten owoc - może dlatego że za moich młodych czasów - był to produkt niedostępny
OdpowiedzUsuńCiekawy koktajl
OdpowiedzUsuńFajny koktajl
OdpowiedzUsuń