wtorek, 19 października 2010

Sok ogórkowy


W weekend na Vitalmanii odbywał się dzień sokowania. Choć ostatnio przyłączyłem się do poniedziałkowego dnia owocowego tym razem spasowałem. Za dużo ascezy jak dla mnie w tak krótkim czasie. Ale za to wycisnąłem i wypiłem coś nietypowego, czego wcześniej nie próbowałem - sok z ogórka.

Wskaźniki wydajności
Do eksperymentu wybrałem ładnego ogórka o masie 384 g. Nie musiałem go obierać tylko porządnie wyszorowałem, przez co uniknąłem strat masy. Wycisnąłem z niego 261 g soku o objętości 255 ml, co daje gęstość ok 1,02 g/ml - czyli prawie jak sama woda. Standardowe wskaźniki:
  • wydajność brutto i netto wynosi 664 ml/kg (255ml/0,384kg), lub procentowo 66,4%,
  • - czyli z jednego ogórka mamy pełną szklankę soku.
  • zapotrzebowanie brutto wynosi 1,51 kg/l. (0,384kg/255ml),
Po pierwszym wyciśnięciu pulpa była jeszcze dosyć wilgotna więc przemieliłem ją jeszcze raz uzyskując trochę więcej soku. Pulpy zostało 71 g.

Wskaźniki pracochłonności
Po dokładnym wyszorowaniu w 0m 20s przekroiłem go na pół i pokroiłem w paski - 0m 14s. Wyciskanie zajęło 2m 17s przy czym pamiętajmy, że wyciskałem potem pulpę jeszcze raz. Pierwsze tłoczenie trwało jakieś 1m 30s. Sok ten nie jest pracochłonny:
  • pracochłonność częściowa wyniosła 11m 10s / l (2m 51s/0,255l), błędnie wydawało mi się, że będzie lepiej niż ostatnio przy mandarynkach
  • pracochłonność całkowita - czyli zrobienie soku i umycie maszyny (9m 40s) 20m 50s / l.
Jak widać robienie soku z ogórka to żadna praca. Ale czy warto? W moim subiektywnym odczuciu - nie bardzo. Powód jest prosty - smak. Oczywiście smakowało jak ogórek ale aż za mocno. Taki koncentrat ogórkowy nie przypadł mi do gustu. Werdykt - raczej nie będę wyciskał soku z ogórka a to co zrobiłem zmieszałem z sokiem z innych owoców i wypiłem. Jak widać poniżej, nie ma co rwać włosów z głowy, bo ogórek nie jest jakimś super odżywczym warzywem.

Wartości odżywcze
Wartości dotyczą 100 g ogórka ze skórką. Źródło: Amerykańska baza składników odżywczych
  • Kalorie - 15
  • Woda - 95,23 g
  • Białko - 0,65 g
  • Tłuszcz - 0,11 g
  • Węglowodany - 3,63 g (z czego cukry to 1,67 g)
  • Betakaroten - 45 µg
  • Witamina A - 5 µg
  • Witamina B1 (tiamina) - 0,027 mg
  • Witamina B2 (ryboflawina) - 0,033 mg
  • Witamina B3 (witamina PP, niacyna) - 0,098 mg
  • Witamina B5 (kwas pantotenowy) - 0,259 mg
  • Witamina B6 - 0,040 mg
  • Witamina C - 2,8 mg
  • Witamina D - 0 mg
  • Witamina E - 0,03 mg
  • Witamina K - 16,4 µg
  • Sód - 2 mg
  • Potas - 147 mg
  • Wapń - 16 mg
  • Fosfor - 24 mg
  • Magnez - 13 mg
  • Żelazo - 0,28 mg
  • Cynk - 0,20 mg
  • Miedź - 0,041 mg
  • Mangan - 0,079 mg
  • Fluor - 1,3 µg
  • Selen - 0,3 µg
  • Błonnik - 0,5 g
  • Foliany (witamina B9, kwas foliowy) - 7 µg
Zastosowanie
Wartość żywieniowa ogórka polega głównie na smaku i usprawnianiu procesu trawienia. Ogórek posiada znikomą ilość kalorii ale też niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Zawiera potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi. W ogórku znajdziemy cenne przeciwutleniacze takie jak: beta-karoten, alfa-karoten, witaminę C, które chronią przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Ogórek ma też dużo witaminy K, która jest niezbędna dla zdrowych i mocnych kości, jednak nie tyle co awokado lub szpinak.

Ogórki pomagają w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu i dlatego znajdują zastosowanie w dietach odchudzających. Są dobrym źródłem błonnika, który chroni jelita przed zaparciami. Sok z ogórków przynosi ulgę w przypadku zgagi, nadkwasoty, nieżytu żołądka a nawet wrzodów.

Większość składników znajduje się w skórce a nie w miąższu (od dzisiaj już nie obieram ogórków). Surowe owoce zawierają askorbinazę, enzym, który utlenia witaminę C. Surowych owoców nie należy mieszać np. w sałatkach z innymi warzywami, takimi jak pomidory (i tak ich nie lubię) czy papryka, gdyż ich wzajemne działanie eliminuje witaminy.

Dzięki zdolnościom regeneracyjnym soku ogórkowego, znalazł on zastosowanie w kosmetyce. Surowy ogórek po przyłożeniu do skóry ma działanie przeciwzapalne. Plasterek ogórka położony na oczy likwiduje opuchliznę i działa kojąco.

Ogórek zawiera też karotenoidy (barwniki): luteinę i zeaksantynę, które mogą zapobiegać powstawaniu katarakty. Zeaksantyna znajduje się w siatkówce oka, jest umiejscowiona głównie w centralnej części siatkówki, podczas gdy drugi karotenoid – luteina znajduje się na jej obrzeżach. Nie ma co się jednak podniecać bo taki szpinak ma ich 200 razy więcej. Głównie za: Wikipedią i Nutrition and You

"Ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniturek.
I czapkę i sandały, zielony, zielony jest cały"

16 komentarzy:

  1. Ze spostrzeżeniem na temat smaku nie sposób się nie zgodzić - ostatnio mi została połówka zmiksowanego ogórka po tym, jak robiłam tzatziki, ale było to tak wstrętne w smaku, że zasiliło wody gruntowe...

    OdpowiedzUsuń
  2. ilość włożonej pracy... jestem pod wrażeniem pracowitości

    OdpowiedzUsuń
  3. @Midi: trzeba było zrobić tzatziki z całego zmiksowanego ogóka albo zmiksować połowę ;)

    @Nina: Ach takie tam hobby... Jedni np. oglądają telewizję a ja nawet TV nie mam w domu :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Sokomaniaku ja ogórkowy sok piłam najcześciej odciskają starte ogórki do..tzatziki. Szkoda mi go było wylać;-), no i też szedł w ramach tonkiu na skórę. Teraz sok ogórkowy piję raczej w postaci mixu: ogórek, jabłko, marchew i seler. A i do szejków zielonych soczyście też daję....ale co kto lubi. Do każdego smaku sie można przyzwyczaić.
    A, że nie masz TV dziękuj siłom wyższym. Bo to dobrze, człowiek sam wybiera informacje, nie marnuje czasu... Kilka lat żyłam bez tego sprzętu i szczęśliwa byłam, ale wróciłam i on znów neci i korci i ogłupiać zaczyna;-), a walka z 4 osobami nic nie da;-).
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne zdjęcie zrobiłeś ogórkowi
    i post jak zwykle perfekt!

    Ja lubię sok ogórkowy zazwyczaj w połączeniu np. z zielonymi winogronami, jabłkiem.
    Super zwłaszcza na gąrące dni lata.
    Jeśli ktoś lubi,
    to ogórek jedzony jak jabłko jest dobry, odświeża i nawilża skóre.
    Gdy ogórek jemy jako tzw. mizerię, ze śmietaną, jest smaczny, ale wrażliwym wątrobom nie służy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Szukałam u Ciebie śliwek, soku śliwkowego, ale jeszcze pewno nie robiłeś namiaru na śliwki.
    Szukam śliwek na owocowy poniedziałek.

    Trzymaj się!

    OdpowiedzUsuń
  7. @krystyna: Śliwki na pewno się pojawią prędzej czy później. Problem w tym, że w UK takich śliwek węgierek jak w Polsce tu nie ma. Są jakieś takie duże, mało smaczne i drogie.

    OdpowiedzUsuń
  8. W USA ta sama sytuacja... duże, nieraz nawet smaczne, ale narazie niezbyt drogie.

    Tęsknie za polskimi śliwkami, zresztą za wszystkimi owocami i warzywami w Polsce.

    OdpowiedzUsuń
  9. to musi być pyszny smak! takiego soku jeszcze nie piłam

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie tez wegierki i malo smaczne i drogie i daleko im do polskich:-)
    Tez Krysiu tesknie za polskimi owocami i warzywami:-)
    buziaki
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  11. @Paula "pyszny smak"? Tak bym tego nie nazwał ;) Silny smak ogórkowy, lekko mdlący. Nie byłbym w stanie wypić szklanki samego soku z ogórka.

    OdpowiedzUsuń
  12. A mnie sok z ogorka z melonem lub arbuzem bardzo smakuje :-)
    Spróbuj tej kombinacji.

    OdpowiedzUsuń
  13. sokomaniaku jak kupic taki sprzęt blender i wyciskarkę bo to jakaś zagraniczna strona a ja jestem z Warszawy a u nas taki sprzęt jest bardzo drogi????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najtaniej to będzie przez internet, na Allegro widzę po 790 zł. To nadal niemało

      Usuń
    2. surowa dieta jest super a ja mam same porażki już na początku mam starą sokowirówke sprzed wojny ihyba ją zajehałam przez soki to moje 2 tygodnie dopiero już wymiękam iten sprzet drogi poradz cos

      Usuń

Reklama

Spodobał Ci się wpis i chcesz być informowany o nowych postach? Zostań stałym czytelnikiem i dołącz do kanału RSS. Najprościej jest to zrobić używając czytnika RSS Dodaj do Google (trzeba mieć konto/email Google). Czym jest RSS wytłumaczy Ci Wikipedia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj do