- Wydajność przy domowej produkcji soku, czyli ile soku da się wycisnąć z warzyw i owoców
- Wartości odżywcze warzyw i owoców
- Trochę krytyki na temat soków, napojów i nektarów "ze sklepu"
- Co nieco o sokowirówkach
- i wiele wiele innych ...
Nie lubię kompromisów ani chodzenia na łatwiznę. Jestem tym czym jem (i piję). Jestem sokomaniakiem.
Jeśli ktoś trafi na tego posta niech w komentarzu doda co by go interesowało, a postaram się zająć tą kwestią.
Świetny pomysł na bloga! Od pewnego czasu próbuję przejść na zdrowszą dietę, ale słabo mi to wychodzi. Ostatnio zrobiłem sobie jeden sok, ale nie smakował zbyt dobrze, ciężko było go wypić. Mam nadzieję, że z tego bloga nauczę się jak robić coś, co da się pić ze smakiem hehe. A zdjęcia według mnie są bardzo porządne, myślałem, że je brałeś z jakiejś strony typu Flickr.
OdpowiedzUsuń@Marcin
OdpowiedzUsuńTo zależy z czego robi się sok. Nie można wrzucić wszystkiego tak jak w reklamie i to wypić. Ja np raz próbowałem wycisnać sok z różnych części liściastych warzyw i smakowało jak ziemia. Poszło do kosza. Najlepiej wyciskać to co się lubi, głównie owoce. Postaram się powymyślać jakieś przepisy na "jadalne soki".
Zdjęcia robię sam. Nie są jakieś super ale się wyrabiam. Rozwijam się kulinarnie i fotograficznie.
No ja zrobiłem sok z przepisu. Tam był ananas, pomarańcze i grejpfruty no i ciężko było to wypić hehe.
OdpowiedzUsuń@Marcin
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się jadalny. Ja sam nie jestem zwolennikiem grejpfrutów więc dla przyjemności bym go nie zrobił. Pewnie był za gorzki. Ale się nie zrażaj, zacznij może od prostych przepisów jak jeden owoc lub miks dwóch. Nie nabieraj się na "przepisy" super zdrowych kombinacji, wyciskaj to co lubisz.
fajna stronka,
OdpowiedzUsuńdlaczego własny sok z pomarańczy jest mniej wyrazisty niż "kartonik"? do kartonika coś dodają czy to ja robię coś nie tak?
Co to znaczy "mniej wyrazisty"? Sok pomarańczowy nie może być bardziej pomarańczowy niż ten wyciśnięty świeżo z pomarańczy.
OdpowiedzUsuńMoże mieć więcej kawałków miąższu, jeśli był wyciskany ręcznie. Albo być gładki ale gęstszy jeśli przeszedł przez maszynę.
Sok z kartonika może być słodszy bo ma dodane słodziki, może mieć inny smak bo dodano do niego "smaków" (powstał z odparowania i mrożenia soku, który stał się bezsmakowy).
Jeśli wydaje się "wyrazistszy" to pewnie dlatego, że jesteś przyzwyczajony do sztucznych smaków soków i napojów które serwuje przemysł spożywczy. Im szybciej się z tego wyrwiesz tym lepiej.
Nie poddawaj się, wyciskaj dalej!
Myślę o takiej maszynie. Zimą/wiosną zlewam swoje nalewki i nie mam jak odcisnąć spirytusu z owoców.
OdpowiedzUsuńTa maszyna wygląda na idealną do moich potrzeb!!!
@Anonimowy: Jeśli będzięsz używać wyciskarki tylko do tego to pewnie można kupić coś dużo tańszego.
OdpowiedzUsuńMoja babcia pakuje wiśnie pozostałe z odlania nalewki do słoików a potem na lepsze okazje na torcik. Mniam mniam.